Vraag & antwoord
Bekijk hier de meest gestelde vragen over zonnepanelen. Staat uw vraag er niet bij, stel deze gerust door contact met ons op te nemen. Wij staan u graag te woord.
Wat is het verschil tussen Mono- of Poly kristallijne zonnepanelen?
- Monokristal
Door het Silicium sterk te verhitten tot een temperatuur van 1500 graden, word het vloeibaar. Het afkoelen gebeurd gecontroleerd, waardoor alle kristallen dezelfde eenheidsrichting in het kristalrooster krijgen. Hierdoor ziet het paneel er deugdelijker uit, omdat het gerangschikt is en tevens een donkere heeft verkregen. Het frame wordt bij mono panelen meestal zwart geanodiseerd, dit is puur optisch waardoor alles dezelfde kleur krijgt. - Polykristal
De polykristallijne zonnecellen worden eveneens gemaakt van Silicium. Door het Silicium sterk te verhitten tot een temperatuur van 1500 graden, word het vloeibaar en kan het elke denkbare vorm aannemen. Tijdens het ongecontroleerd afkoelen van de vloeistof ontstaan kristallen, die feitelijk kriskras door elkaar liggen. De panelen krijgen dan de welbekende gebroken schervenpatroon met een donker blauwe gloed.
Mono kristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn ongeveer 10% duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement bij een beperkte ruimte.
Het grootste verschil in de prijs zit in de kleur van het frame. Bij mono kristallijne panelen is het aluminium frame zwart gecoat en bij polykristallijne panelen is het frame vaak onbehandeld aluminium. Dit is puur optisch en doet verder niks aan het rendement.
De poly zonnepanelen doen het goed met indirect licht en mono zonnepanelen met direct licht. Aangezien we met het Nederlandse klimaat te maken hebben is dit verschil in de praktijk minimaal.
De kwaliteit en de vermogensgarantie is voor zowel mono- als voor poly- kristallijne zonnepanelen identiek. Onze leveranciers geven een minimale vermogensgarantie van 80% na 25 jaar op. Het verloopt naar 25 jaar verschilt per type paneel. In de praktijk blijkt dat de zonnepanelen veel beter presteren dan de genoemde waardes.
Conclusie:
Het belangrijkste verschil tussen mono- en poly kristallijne zonnepanelen is de uitstraling van het paneel.
Moet ik mijn zonnepanelen verzekeren?
Het is daarom raadzaam om contact op te nemen met uw verzekeringsmaatschappij over de opstalverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering. In sommige gevallen zijn zonnepanelen automatisch meeverzekerd, maar ga er niet vanuit! Check het voor alle duidelijkheid even, zodat u of andere om u heen niet voor verassingen komen te staan.
- Opstalverzekering
Doorgaans is het mogelijk om uw zonnepanelen te laten opnemen in de opstalverzekering. De eventuele extra kosten zijn meestal beperkt en dus raadzaam om te doen. Daarnaast is het belangrijk om te weten welke schades er precies worden gedekt door de verzekeringsmaatschappij. De bekendste schades zijn onder andere: water, brand, hagel en bliksem. - Opstalverzekering
Indien u eigenaar bent van zonnepanelen, dan bent u aansprakelijk voor schade die de zonnepanelen aan derde kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan het van dak afwaaien van uw zonnepanelen en daarmee schade veroorzaakt aan andermans bezittingen of zelfs mensen verwond, dan wordt deze gedekt door de aansprakelijkheidsverzekering.Wilt u uw panelen zelf monteren? Het is dan raadzaam om één verzekering af te luiten vóór tijdens de montage, omdat de meeste schade tijdens werkzaamheden kunnen optreden. - Aparte verzekering
U kunt de zonnepanelen natuurlijk ook apart verzekeren met een aparte verzekering speciaal voor zonnepanelen. Deze verzekering is relatief duurder dan bovengenoemde verzekeringen, maar dekt o.a. diefstal, vandalisme, reparaties en opbrengsten verderf door storing etc.
Wat is de terugverdientijd op mijn investering in zonnepanelen?
Wilt u standaard panelen, klemmen en profielen of wilt u zwarte deze in het zwart uitgevoerd hebben. Het spreekt voor zich dat zwarte profielen een extra bewerking ondergaan en daarom ook de terugverdientijd vertragen.
Installaties op platte daken zijn doorgaans iets duurder dan op schuine daken, omdat bij een schuin dak de dak constructie benut kan worden. Bij platte daken dient er een frame geplaatst te worden. Echter het voordeel hiervan is wel dat de ideale invalshoek en oriëntatie kan worden benaderd en dus zorgt voor een hoge rendement.
Kortom, het is moeilijk te zeggen maar in het algemeen zit de terugverdientijd tussen rond de 5-8 jaar. Dit komt overeen met een rendement op uw investering van 12.5 tot wel 20%.
Klik hier voor meer informatie.
Wat is salderen?
Wat is salderen?
U krijgt voor de terug geleverde energie dezelfde prijs (inclusief belastingen en transportkosten) als dat u betaalt voor de hoeveelheid energie die u afneemt van het energiebedrijf. Deze regeling is wettelijk vastgelegd en word saldering genoemd.
Wat is de salderingsgrens?
U mag net zoveel salderen als de hoeveelheid energie, die u geleverd hebt gekregen van uw energie maatschappij. De grens is dus voor iedereen verschillend. Het is afhankelijk van uw energieverbruik.
- Let op!
De door u teruggeleverde energie moet via dezelfde aansluiting terug gevoed worden aan het energiebedrijf. Tevens gelden de regels voor saldering en terugleververgoedingen alleen als u een aansluiting tot 3x80Ampère heeft. (kleinverbuik). Weten welke aansluiting u heeft, neem contact op met uw energiebdrijf of netbeheerder.
Levert u meer terug dan uw verbruik?
Levert u meer terug dan dat u verbruikt, dan krijgt u voor de extra geleverde energie een vergoeding van het energiebedrijf. Deze vergoeding is aanzienlijk lager dan de prijs die word gehanteerd bij salderen. De hoogte van de teruglever vergoeding verschilt sterk per energie aanbieder.
Het loont om te kijken naar energie aanbieders, die een hogere teruglever vergoeding hanteren.
De toekomst van salderen?
De markt is hierdoor druk bezig met nieuwe innovaties omtrent de opslag van zonnestroom:
- Accu’s
Er zijn al diverse accu pakketten op de markt verkrijgbaar. Door de eigen opgewekte energie op te slaan, kan op een later tijdstip de volle 100% zelf geconsumeerd worden. U bent dus minder afhankelijk voor uw energiebedrijf, kortom ook zonder salderingsregeling kan uw zonnepaneel installatie maximaal renderen. - Automatische inschakeling
Er zijn al oplossingen, die elektrische apparaten kunnen inschakelen als er voldoende zonnestroom word opgewekt. Hierdoor word alle stroom benut wanneer u het zelf opwekt. Hierdoor neemt u minder stroom af van uw energiebedrijf.
Moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?
Schone panelen geven ongeveer 10-15 % meer opbrengst op dan bevuilde panelen. Het advies is dus om de zonnepanelen schoon te houden.
De zonnepanelen wekken vanaf april t/m september ongeveer 75% van de jaarlijkse opbrengst op. Het is dus raadzaam om ervoor te zorgen dat vooral in deze 6 maanden de panelen schoon zijn, om zo optimaal mogelijk te kunnen functioneren.
Vuil & stof
Verwijder alle stof- en vuil deeltjes, zoals bladeren en vogelpoep met osmose- of regenwater. Kraanwater zou ook kunnen, maar dan dient het paneel na het schoonmaken gezeemd te worden. Dit garandeert dat de kalk sporen, die in het kraanwater zijn opgelost worden verwijdert van het oppervlakte. Met osmose- of regenwater heeft u daar geen last van.
Gebruik alleen een zachte borstel of doek, zo voorkomt u krasvorming op het glazen oppervlakte. Vaak is het onnodig om schoonmaakmiddelen te gebruiken. Mocht u deze toch willen toepassen, gebruik dan nooit allesreinigers of ruitenreinigers. Deze zijn te agressief en kunnen het paneel aantasten. Er zijn speciale producten op de markt voor het schoonmaken van uw zonnepanelen.
Sneeuw
Een laag sneeuw zorgt ervoor dat uw panelen geen stroom zullen opwekken. Het is raadzaam om alle sneeuw vrijwel meteen te verwijderen. Als u te lang wacht kan de sneeuw vastvriezen aan het paneel oppervlakte en dan zult u de sneeuw erop moeten laten zitten totdat het smelt. Dit om beschadigingen te voorkomen.
Ga zorgvuldig te werk en breng uzelf of andere niet in gevaar door het dak op te gaan terwijl het glad is.
Tip: gebruik een telescopische borstel.
Wat is een PV-paneel?
Het rendement van de gangbare panelen ligt tussen ca. 10-20%, waarbij de gunstigere rendementen onrevenredig duurder zijn. De afmetingen van de PV-panelen zijn nagenoeg gelijk. Bij de hoogwaardige panelen zijn er minder panelen nodig om hetzelfde vermogen te behalen, omdat het rendement een stuk hoger ligt. Deze panelen worden vaak toegpast op kleine daken en of constructies. Als er ruimte genoeg aanwezig is, dan is het raadzaam om panelen met een lager rendement te plaatsen. Dit schilt namelijk aanzienlijk in de aanschafwaarde en daarmee ook de terugverdientijd.
Hoe werkt een omvormer?
De omvormer word aangesloten op een aparte aardlekschakelaar en installatieautomaat. Door alles gescheiden te houden wordt de veiligheid van het systeem gewaarborgd. De gegenereerde wisselstroom kan vervolgens worden ingezet voor alle 230V elektrische apparaten. Indien het aanbod groter is dan de vraag van de apparaten dan word het overschot aan opgewekte energie direct teruggeleverd aan het net.
Trekken zonnepanelen bliksem aan?
Draait de meter echt terug?
Bij een slimme meter is dit niet meer mogelijk, er zit namelijk geen draaischijf in verwerkt die terugdraait. De meter registreert dan digitaal wat er terug geleverd word.
Wat zijn CIS panelen (dunne film)?
CIS panelen zijn minder gevoelig voor hoge temperaturen door opwarming van de zon. Het vermogen neemt sterk af naar mate het paneel opwarmt. Bij CIS panelen is het rendementsverlies tot wel 30% minder dan bij mono- of polykristallijne panelen. De CIS panelen zijn complete egaal zwart, wat er esthetisch verantwoord uitziet.
Is mijn Analoge of Digitale meter geschikt teruglevering?
Terugleveren aan het elektriciteitsnet
Niet iedere energiemeter is geschikt voor terug levering van stroom door middel van zonnepanelen. Als u zonnepanelen gaat plaatsen geef het dan wel door aan uw netbeheerder. Om er zeker van te zijn dat de meter wel geschikt is zijn hieronder een aantal bekende energie meters opgesomd:
Ferraris meter
De oude meter is geschikt voor terugleveren aan het net. Deze energiemeter draait namelijk terug. Indien deze niet terugdraait, dient deze vervangen te worden door uw netbeheerder.
Dag-en nachttarief is rendabel, omdat u teruglevert via het hogere dag tarief en goedkopere stroom gebruikt in de nacht als de panelen niks opwekken.
Analoge meter zonder draaischijf
De analogie energiemeter is niet voorzien van een draaischijf en daardoor niet geschikt. Deze dient vervangen te worden. Raadplaag uw netbeheerder.
Digitale meter zonder teruglever registratie
Er zijn digitale energiemeters op de markt die uitgelezen kunnen worden op afstand, maar registreren niet de terug geleverde energie. Deze meter dient dus vervangen te worden door uw netbeheerder.
Digitale meter met teruglever registratie
Bij de meeste nieuwbouw woningen of nieuw geplaatste energiemeters zal de digitale meter ook een apart telwerk hebben voor terug geleverde energie. In dit geval hoeft u niks te doen.
Slimme meter JA – NEE
Een slimme meter houdt precies bij wat het verbruik is en wat er terug geleverd is. De oude Ferraris meter draait terug, dus u weet niet precies wat u opwekt, mits dat u het verbruik apart registreert door de omvormer uit te lezen of dergelijke. Voordeel hiervan is dat alle stroom 1:1 gesaldeerd word en dat de energie leverancier niet weet wat u precies verbruikt of opwekt. Als de wetgeving in de toekomst veranderd en als er dan belasting word geheven op terug leveren, dan is het raadzaam om de oude meter te behouden om dit voor te zijn.
Let er wel op dat niet elke energie leverancier op een nette manier het aan het net geleverde stroom met uw eigen verbruik doet verrekenen, ook wel salderen genaamd. Dit is wettelijk verplicht, dus wijs de energie leverancier hierop, ze verwerken de gegevens dan zonder tegenspraak opnieuw. Ze zijn hier zelf erg bewust van, maar proberen er toch onderuit te komen als u er zelf niet achteraan gaat.
Als u meer opwekt dan uw eigen verbruik, dan is het raadzaam om naar de teruglever vergoedingen van de energie leveranciers te kijken. Dit schilt soms aanzienlijk en kan u veel geld besparen/opleveren. Rekent u niet rijk op de teruglever vergoedingen. Het is daarom aan te raden, om niet meer op te wekken dan noodzakelijk.
Diensten
Flex Design & Engineering biedt hoogwaardige duurzame oplossingen voor iedereen.
Advies
Engineering
Productie
Montage & installatie
Levering
Service & garantie
Producten
Onze duurzame oplossingen:
Zonnepanelen
Omvormers
Bevestiging
Alternatieve energie systemen
Veelgestelde vragen
Heeft u een vraag over onze producten of diensten? Bekijk de veelgestelde vragen of neem contact op.
Vraag & antwoord
Neem contact op!
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden of is uw interesse gewekt? Neem dan nu contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.
Maak een afspraak!
Bellen: 06 - 52502773
Stuur ons een mail
Contact gegevens
Flex Design & Engineering B.V.
Van Thielenhof 1
5328 CN Rossum (Gelderland)
06-52502773
info@flexdesign-engineering.nl